El Departament de Tècniques Semiautomàtiques i Manuals (TSAM) treballa amb un catàleg amplíssim de proves (més de 1.200) que s’engloben en diverses àrees tècniques de laboratori de rutina i d’analítica especial de referència. Es tracta d’un departament que es caracteritza per la transversalitat de les plataformes, orientades a aprofitar al màxim els recursos tecnològics, logístics i informàtics de diferents àrees d’anàlisi.
El Departament de Radioimmunoanàlisi (RIA), per la seva banda, compta amb una de les instal·lacions adaptades per a anàlisi RIA més grans, amb un volum diari de més de 1.000 resultats.
L’equip dels dos departaments té una sòlida trajectòria en l’àmbit de la salut privada i està format per més de 39 professionals, facultatius i tècnics amb formació acreditada en laboratori d’anàlisis clíniques.
¿Què fem?
El TSAM disposa de diferents àrees tecnològiques i de coneixement com les següents, especialment focalitzades en proves de referència: immunofluorescència (IFI), enzimoimmunoanàlisi (EIA), electroforesi, quimioluminescència, ELIA-ImmunoCap, aglutinacions, espectrometria, Immunoblot, etc.
Específicament, l’activitat assistencial d’aquest departament permet oferir cobertura diagnòstica en diverses àrees d’anàlisi:
Per diagnosticar i pronosticar malalties produïdes per autoanticossos, fer-ne el seguiment i veure’n l’evolució. Per exemple, la malaltia celíaca o la malaltia del lupus eritematós (dins de les malalties de la síndrome antifosfolipídica).
Amb les proves de detecció d’anticossos enfront del virus SARS-CoV-2, virus Zika o serologia vacunal de la ràbia, Streptococcus pneumoniae i toxina tetànica, entre d’altres.
En què destaquen les proves del cribratge de trisomies 21, 18 i 13 en el primer i segon trimestre de l’embaràs i el cribratge i diagnòstic de preeclàmpsia de manera primerenca.
a través de l’anàlisi de marcadors tumorals (antigen de les cèl·lules escamoses, CA72.4, Cyfra21.1, HE4, NSE, etc.).
Diagnòstic i seguiment de l’osteoporosi a partir de l’avaluació de marcadors com la fosfatasa alcalina òssia, β-CrossLaps (β-CTX), telopèptid N-terminal del col·lagen tipus I (NTX).
Mitjançant l'estudi d’anticossos IgE i IgA específics davant d’al·lèrgens de tipus alimentari, respiratori, ocupacionals o farmacològics.
D’altra banda, el Departament de RIA inclou aquelles tècniques que no s’han pogut traslladar a àrees més automatitzades o de cromatografia on el mètode gold standard segueix sent el RIA. Atès que la quantitat d’anàlisis amb què treballa aquesta unitat és gran, el nivell d’automatització és important per poder atendre-les.
Cal destacar que el Departament de RIA pot oferir suport davant d’avaries d’equips de l’àrea d’automatització i de química analítica (cromatografia i quimioluminescència), perquè es tenen estudis d’intercanviabilitat entre algunes tècniques de l’àrea d’automatització i química analítica. Aquest servei de suport garanteix que els resultats es lliuren a temps, encara que hi hagi incidències tècniques.
¿Què ens diferencia?
La visió transversal del *Departament de TSAM permet col·laborar estretament amb altres departaments, la qual cosa es tradueix en una millor gestió i traçabilitat de les mostres i un temps de resposta assistencial més curt, en què els terminis per a les proves de mitjana i alta rotació no superen els 2-5 dies.
També cal destacar que els departaments de TSAM i RIA posen a disposició de l’especialista vies de comunicació ràpides directes o mitjançant el departament de suport per tal d’assessorar o facilitar la interpretació dels resultats, tenint en compte les situacions clíniques específiques dels pacients.